🍀

SIA Montenegro

Šta je Social Impact Award?
Social Impact Award (SIA) je najveći međunarodni projekat na temu društvenog preduzetništva, posvećen mladima, koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za ekonomiju i biznis u Beču. Projekat se istovremeno realizuje na 3 kontinenta (Evropa, Afrika, Azija) i u 19 zemalja, gdje na godišnjem nivou okuplja više od 12.000 mladih inovatora, koji kao kranji rezultat generišu osnivanje više od 230 socijalnih preduzeća godišnje.
Naš cilj je podizanje svijesti o društvenom preduzetništvu među mladima, kao i podrška društvenim (socijalnim) preduzetnicima kroz niz događaja i radionica, a prije svega u ranoj fazi razvoja i primjene inovativnih poslovnih rješenja u cilju rješavanja najvažnijih društvenih problema. Social Impact Award (SIA) pruža finansijsku i mentorsku podršku, a poseban fokus stavlja u pronalaženju načina za sve izazovne procese koji će omogućiti društveno održiva rješenja za probleme u zajednici.
Program je namijenjen mladima od 15 do 30 godina, koji se mogu prijaviti kao pojedinci ili u sklopu tima (do 5 ljudi), koji žele da pokrenu društveno preduzeće, odnosno imaju ideju za rješenje različitih problema u lokalnoj zajednici ili na nacionalnom nivou.
Koja je misija SIA Montenegro?
Strateški razvijamo zajednicu mladih društvenih inovatora koji kreativne ideje pretvaraju u akciju. Podržavamo ih u kreiranju društvenih preduzeća koja pronalaze rešenja za najizazovnije probleme našeg vremena. Igramo se, eksperimentišemo, sanjamo velike stvari, radimo naporno i umrežavamo se. To činimo tako što organizujemo događaje i radionice za podizanje svijesti o društvenom preduzetništvu, nadograđujemo neophodne vještine za razvoj ideje i pružamo finansijsku i mentorsku pomoć pobjednicima SIA takmičenja.
Vjerujemo u potencijal mladih, koji mogu da prave razliku na dobrobit zajednice u kojoj žive. Gradimo priču na pretpostavci zasnovanoj na iskustvu, da velika većina mladih želi da ima pozitivan uticaj na društvo i da ima talenat i energiju za to. Vjerujemo u preduzetnički proces kao idealno sredstvo za mlade ljude da oslobode svoj potencijal. Razvijanje društvenog poduhvata pomaže mladim ljudima da se povežu sa svojim težnjama za boljim društvom i svojim kreativnim talentom.
Najvažniji benefiti SIA Programa
Social Impact Award nije samo takmičenje – to je mnogo više od toga! Kreiramo programe edukacije i inkubacije kako bismo podržali društvene preduzetnike u ranoj fazi razvoja i implementacije inovativnih poslovnih rešenja za najvažnije društvene izazove našeg vremena. To radimo tako što pružamo neophodnu mentorsku podršku odabranim timovima, kako bi radili na razvoju svoje ideje, a organizovanjem SIA vikenda u različitim gradovima Crne Gore, kao i SIA karavana, promovisaćemo program i radionice o društvenom preduzetništvu, tako da budu dostupne svim mladim ljudima.
Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube